← Tillbaka till alla riktlinjer

3.1.1

Språk på sida

Det finns webbplatser på många olika språk. Vilket språk sidan är på kan skrivas in i koden för sidan. Det gör att även skärmläsare får reda på vilket språk det är och kan läsa upp sidan på rätt sätt.

En sida som inte har rätt språk angivet i koden kan skapa problem för användare med skärmläsare. Exempelvis kan skärmläsaren läsa upp engelska ord med svenskt uttal, vilket gör det svårare att förstå. Vissa tecken kanske inte heller läses in korrekt av webbläsaren.

Lang-attributet

I HTML finns det ett attribut som heter lang. Det kan se ut såhär:

<html lang=”sv”>

Det är ett attribut som talar om vilket språk som används på sidan och finns längst upp i HTML-koden.

Om en sida är på flera språk

Språket som används mest på en sida är det som ska användas i lang-attributet. När det är två språk som används lika mycket så ska det språk som förekommer först användas. 

Det går även att ange språket för specifika delar, vilket riktlinje 3.1.2 Delar på annat språk handlar om.

Testa riktlinjen

Kontrollera att alla sidor har attributet lang och att rätt språk är angivet. För att se hur det ser ut i koden går det att högerklicka på webbplatsen och välj ”inspektera”. Då visas HTML-koden och det går att se att det finns ett lang-attribut på HTML-taggen längst upp.

Det finns även en bookmarklet skapat av Paul J Adam som visar lang-attributet på sidan. Dra installationslänken till ditt bokmärkesfält för att spara det. Sedan är det bara att klicka på bokmärket för att testa en webbsida.

Läs mer om riktlinje 3.1.1 på W3Cs webbplats.