1.4.5
Bilder med text i
Vissa användare använder verktyg för att ändra hur texten ser ut på en webbplats. Det kan exempelvis vara att ändra storlek, typsnitt och färg för att göra texten läsbar utifrån användarens behov. Ibland kan det däremot finnas bilder som innehåller text, där texten inte går att ändra på. Det gör att texten i bilden inte blir tillgänglig för alla användare.
När det inte är absolut nödvändigt att presentera text som en bild så ska det undvikas. Ett alternativ är att använda CSS för att placera text över en bild.
Exempel
Testa att markera texten i rutorna. Testa även att zooma in genom att hålla in CTRL-tangenten och scrolla med musen, eller använd + och – på tangentbordet.
Text i bild ska undvikas.
Den första rutan är en bild på text och det går därför inte att markera den. När den förstoras blir texten även pixlig och inte lika lätt att läsa. Den andra rutan är inlagd med kod och är därför inte en bild. Den är fortfarande skarp när den förstoras, och texten går att markera.
Undantag
Det finns vissa tillfällen då text i en bild är undantaget från riktlinjen.
- När det är nödvändigt att texten presenteras på ett visst sätt. Exempel på detta är logotyper, eller bilder som presenterar ett specifikt typsnitt.
- När bildens syfte inte kan uppnås utan texten. Det kan exempelvis vara grafer, diagram och skärmbilder.
- När ändring av texten ändå kan uppnås.
Läs mer om riktlinje 1.4.5 på W3Cs webbplats.